PRESSMEDDELANDE: Ge bort ett fönster eller en dörr – bidra till ett hem till en flyktingfamilj

Den 20 juni är det Världsflyktingdagen. Det svenska sociala företaget Better Shelter uppmanar människor att bidra med delar till ett hem, en tillfällig så kallad Better Shelter-bostad, för flyktingar i världen. Det råder idag enorma humanitära behov. Under 2021 kommer 235 miljoner människor att behöva humanitär hjälp och skydd.

Läget är fortsatt akut, miljontals människor befinner sig på flykt. Det senaste året har varit särskilt svårt, både i flyktingläger och i städer, detta på grund av krig, naturkatastrofer och inte minst pandemin. På Världsflyktingdagenden den 20 juni inleder därför Better Shelter en insamlingskampanj som syftar till att privatpersoner och företag tillsammans kan hjälpa och ge trygghet och tak över huvudet åt människor som flytt.

– Var med och skapa trygghet och värdighet åt människor som flytt! Genom att donera ett fönster (kostar bara 49 kr) eller en dörr till en flyktingbostad gör man en konstruktiv medmänsklig gärning för människor på flykt i katastrof- och krigsdrabbade områden. Det ska vara enkelt att hjälpa människor på ett sätt som gör verklig skillnad. Privatpersoner kan köpa en del till ett hus, företag kan donera ett helt hus, säger Johan Karlsson, vd på Better Shelter.

I Venezuela, Tigray-regionen, Jemen, Afghanistan, Syrien och Sahel-regionen pågår de humanitära kriserna och behoven är enorma.

– Världen över har människor insett att hemmet och dess trygghet är viktigare än någonsin på grund av covid-19 pandemin, och vi har alla tvingats reflektera över hemmets enorma betydelse. Pandemin har varit utmanande, särskilt för flyktingar. Det är näst intill omöjligt att isolera sig och hålla fysiskt avstånd eller söka skydd om man inte har en säker plats att kalla hem. Samtidigt är sjukvården bristfällig i många utvecklingsländer där en majoritet av världens flyktingar finns, säger Johan. 

Innanför Better Shelters väggar har familjer en tryggare fristad och vardag. Den levereras i ett platt paket och är nästan lika enkel att bygga ihop som en Ikeamöbel. Better Shelter ger en sovplats, tak över huvudet, golv och väggar undan översvämningar och oväder. Barnen läser läxor, familjen firar födelsedagar, skojar och bråkar med varandra. Det är ett liv långt hemifrån, men jämfört med alternativen är det ett värdigt liv, tills den dagen det går att återvända hem. 

Antony Merjan flydde från Syrien till Sverige. Idag hjälper han andra flyktingar. 
Antony som är 30 år kommer från staden Hassaké i Syrien. Antony kom till Sverige 2014 som flykting. Han har arbetet för UNHCR, FN:s flyktingorgan, på flyktingförläggningar i Hassaké innan han flydde. Nu arbetar han för Better Shelter som bygger flyktingbostäder på plats i bland annat Syrien. Han bor i Stockholm med sin fru.

Ge delar till ett hem till en flykting, här: ge ett fönster eller en dörr

Presskontakt:   
Märta Terne, kommunikationschef, Better Shelter Mejl | 0702 99 18 80
Johan Karlsson, vd på Better Shelter | Mejl | 073 640 14 33
Antony Merjan, partnerskapschef för MENA (Mellanöstern och Afrika)| 070 048 94 64

Pressbilder