MoMA tar in Better Shelter i sin permanenta konstsamling

PRESSMEDDELANDE 12 October 2016

Museum of Modern Art (MoMA) i New York har en av världens största moderna konstsamlingar, med över 200 000 verk från hela världen. Konstsamlingen utvidgas konstant, och i senaste urvalet valdes Better Shelters nödbostad in.

Den permanenta samlingen på MoMA består av modern och samtidiga konst av alltifrån målningar och skulpturer till arkitektur, design och film – av banbrytande konstnärer och designers som Pablo Picasso, Andy Warhol och Wes Anderson. Samlingen – som består av 200 000 verk – utvidgas konstant. Men när ett verk är invalt i samlingen, så finns det kvar permanent för all framtid. Syftet med MoMAs permanenta samling är att över tid bevara föremål och konst som i någon mening symboliserar tidsandan. I senaste urvalsprocessen valdes Better Shelters nödbostad in i samlingen. Utöver Better Shelter valdes även priderörelsens regnbågsflagga nyligen in i den permanenta samlingen.

“Flyktingsituationen i världen är samtidens stora utmaning och det kommer krävas stor innovationskraft för att långsiktigt förbättra levnadsförhållandena för människor på flykt. Vi är givetvis mycket stolta över att upptas i MoMA:s permanenta samling, och hoppas att vi kan inspirera fler designers att använda sin talang för att förbättra situationen för utsatta människor, säger Johan Karlsson, Interim Managing Director på Better Shelter.”

Under hösten pågår också MoMA:s temporära utställning Insecurities: Tracing Displacement and Shelter. Utställningen lyfter frågan om säkerhet i den globala flyktingkrisen, och visar upp innovationer som har bidragit till denna frågeställning – däribland Better Shelter. Utställningen pågår mellan 1 oktober 2016 och 22 januari 2017.

Better Shelter är ett socialt företag som utvecklar innovativa bostadslösningar för personer som fördrivits från sina hem på grund av väpnade konflikter och naturkatastrofer. Genom smart design, innovation och modern teknik arbetar Better Shelter för att skapa säkrare och värdigare tillfälliga temporära hem för miljontals människor. Better Shelter samarbetar idag med IKEA Foundation och FNs Flyktingorgan, UNHCR. Läs mer på www.bettershelter.org.