Norman Foster Foundation och svenska Better Shelter arrangerar workshop för utveckling av tillfälliga nödbostäder

PRESSMEDDELANDE

Madrid 31 maj, 2022

Better Shelter och Norman Foster Foundation arrangerar workshop för att utveckla tillfälliga nödbostäder den 6–10 juni 2022 i Madrid, med stöd av Holcim.

– Åttio miljoner människor var på flykt under 2021 till följd av konflikter och katastrofer, och efter bara några månader har kriget i Ukraina tvingat ytterligare miljoner människor på flykt inom landet och över gränser. En långvarig flyktingsituation pågår i genomsnitt i 26 år, så trots att vi betraktar flykt som något tillfälligt är det oftast inte det, säger workshopens mentor, Johan Karlsson, vd på svenska Better Shelter.

– Vi humanitära aktörer måste göra allt i vår makt för att rädda liv, lindra lidande och lindra de många negativa konsekvenserna av krig och flykt. Vi måste förhindra en framtida klimatkatastrof, och samtidigt möta behoven i pågående kriser, säger Karlsson.

Med den här workshopen vill Norman Foster Foundation, med stöd från Holcim, arbeta med och bemöta några av de utmaningar som finns bland tillfälliga flyktingbostäder som används idag, och inspirera skapandet av nya potentiella lösningar.

Deltagare ska utveckla idéer till tillfälliga strukturer som humanitära organisationer kan sätta upp 1000 av på en dag, och som kan fungera som fältkliniker.

Workshopen kommer innehålla seminarier, lektioner, individuell handledning och guidade arkitekturturer i Madrid. Den pågår i fem dagar och leds av Johan Karlsson, vd på svenska Better Shelter.

Tillsammans med nationella och internationella samarbetspartners utvecklar och tillhandahåller Better Shelter tillfälliga nödbostäder för familjer att bo tryggt och säkert i, och strukturer som bland annat fungerar som kliniker, klassrum och lekrum i katastrofer och flyktingläger. En av Better Shelters tillfälliga bostäder kommer att stå utanför Norman Foster Foundations huvudkontor under workshopen för att ge deltagare möjlighet att förstå hur en nuvarande lösning ser ut, och för att få inspiration till helt nya idéer.

Ett flertal personer verksamma inom humanitärt bistånd, hållbarhet och arkitektur kommer ge presentationer under veckan. Medverkande:

Shigeru Ban, Founder and Principal Architect, Shigeru Ban Architects, Japan

Teddy Cruz, Professor of Public Culture and Urbanism, University of California, San Diego (UCSD), USA

Fonna Forman, Founding Director, Center on Global Justice, University of California, San Diego (UCSD), USA

Elena Giral, Project Manager, European Emergency Shelter and Emergency Transport and Logistics, European Commission (EC)–Directorate-General for European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations, Belgien

Christophe Levy, Scientific Director and Director of Concrete and Aggregates Research and Development (R&D), Holcim Innovation Center (HIC), Frankrike

John Orr, University Lecturer in Concrete Structures, University of Cambridge, Storbritannien

Efter att ha granskat ansökningar från hundratals kandidater från hela världen, utsåg urvalkomitteén tio stipendiater att medverka i workshopen vid följande universitet och institut: Advanced Architecture, Institute of Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), Spanien; Barlett School of Architecture, University College London (UCL), Storbritannien; Cornell University, USA; Eidgenössische Technische Hochschule (ETH Zürich), Schweiz; Graduate School of Design (GSD), Harvard University, USA; Politecnico di Milano, Italien; och Universidad Politécnica de Madrid, Spanien.

Offentligt samtal

Datum och tid: onsdag 8 juni 2022 kl. 19-20

Plats: Fundación Francisco Giner de los Ríos, Paseo del General Martínez Campos 14, Madrid, Spanien

Medverkande: Shigeru Ban, Norman Foster, Johan Karlsson, Elena Giral och Christopher Levy.

Ett fåtal platser är reserverade för press, för bokning kontakta Norman Foster Foundation på press@normanfosterfoundation.org

Norman Foster Foundation

Norman Foster Foundation främjar interdisciplinär forskning och idéer för att hjälpa nya generationer förutse framtida behov. Stiftelsens främsta uppdrag är att synliggöra arkitekturens, infrastrukturens och urbanismens centrala roll i samhällsutveckling. Stiftelsens andra uppdrag är att uppmuntra nytt tänkande och forskning över traditionella gränsdragningar för att hjälpa nya generationer förbereda sig för utmaningarna i framtida utveckling. Stiftelsen riktar sig i synnerhet till människor med intresse för vår miljö – arkitekter, ingenjörer, formgivare, stadsplanerare, civilsamhället och konstnärer. Norman Foster Foundation är baserad i Madrid och arbetar över hela världen. För mer information, besök www.normanfosterfoundation.org eller följ dem på Facebook, Instagram, Twitter och Vimeo.

Holcim

Som världsledande inom utveckling av innovativa och hållbara byggnader, möjliggör Holcim grönare städer, smartare infrastruktur och förbättrar levnadsstandarden för människor världen över. Hållbarhet är central i Holcims strategi och företaget är på väg att bli klimatneutralt, med ständigt fokus på människor och samhällen. Som världsledare inom återvinning för att bygga mer med mindre, är Holcim drivande inom cirkulär byggnadskonstruktion. Holcim äger några av världens mest välkända varumärken inom byggnadssektorn, som ACC, Aggregate Industries, Ambuja Cement, Disensa, Firestone Building Products, Geocycle, Holcim, Lafarge and Malarkey Roofing Products. Holcim har 70,000 anställda världen över. Mer information om Holcim finns på www.holcim.com och på LinkedIn och Twitter.

Better Shelter

Better Shelter är en svensk humanitär icke-vinstdrivande organisation baserad i Telefonplan i Stockholm. Projektet började 2008 vid Formens Hus i Hällefors där en grupp unga designers började utveckla prototyperna till vad som idag är Better Shelters nödbostäder. Syftet var att skapa ett bättre alternativ till de tält som är vanliga i flyktingläger, och därigenom ge människor på flykt en tryggare, värdigare plats att kalla hem tills de kan återvända hem eller skapa ett permanent hem någon annanstans. Better Shelter har lager i Polen, Turkiet och Panama och har sedan starten levererat 68 000 bostäder till konflikter och katastrofer i 78 länder. 93 % av husets komponenter produceras av leverantörer i EU. Better Shelter har genom sitt arbete nått hundratusentals människor på flykt genom samarbete med humanitära hjälporganisationer, FN-organ, stiftelser och universitet, däribland FN:s flyktingorgan UNHCR, IKEA-stiftelsen och KTH. Mer information: www.bettershelter.org

Pressförfrågningar

Santiago Riveiro, Head of Communications, Norman Foster Foundation, srp@normanfosterfoundation.org,+34 914 542 129

Märta Aretakis Terne, kommunikationschef, Better Shelter, marta.terne@bettershelter.org, +46702991880