Svenska flyktinghem används i coronarespons världen över

PRESSMEDDELANDE

Svenska flyktinghem används i coronarespons världen över

Hjälporganisationer använder idag svenska Better Shelters tillfälliga byggnader i kampen mot coronaviruset i Sverige och i världen. Vanligtvis används de som tillfälliga hem och fältkliniker i flyktingläger, men under coronakrisen finns behov för snabbinstallerade småhus även i vården, bland annat i Göteborg.

Världen över rustar länder för att begränsa coronavirusets framfart och snabba insatser krävs. Förra veckan byggdes ett Better Shelter utanför huvudentrén till Östra Sjukhuset i Göteborg av medlemmar från Röda Korset och Better Shelter tillsammans med frivilliga från Västra Götalandsregionen. Huset donerades till Röda Korset av IKEA Sverige och bemannas, från och med måndag 6 april, av personal från Röda Korset.

– Att kunna få stöd är oerhört viktigt i alla kriser. Alla besökare vid sjukhusen är välkomna att besöka tälten, oavsett om man har tagit sig till sjukhuset på grund av covid-19 eller inte. Insatsen har kommit till i samarbete med Östra sjukhuset för att hjälpa till att sprida information och stötta besökare och anhöriga, säger Ylva Jonsson Strömberg, krisberedskapschef Svenska Röda Korset. 

Att byggnaderna nu används här vittnar om att Sverige befinner sig i en mycket ovanlig situation.

– Normalt bygger vi tillfälliga hem till flyktingfamiljer eller fältkliniker Mellanöstern och i Afrika. I Burundi och i Centralafrikanska republiken har de till exempel fungerat som mottagningscenter och isoleringsrum för människor som har ebola, säger Johan Karlsson, medgrundare och vd för Better Shelter.

I samarbete med FN:s Flyktingorgan, UNHCR, och IKEA Foundation utvecklade det Stockholm-baserade Better Shelter sina byggnader för att ge människor på flykt ett tillfälligt men tryggt hem. De tar bara fyra timmar att sätta upp, och sedan 2015 har över 50.000 bostäder levererats till humanitära katastrofinsatser och flyktingläger i nästan 50 länder.

Nu sätter även FN:s Flyktingorgan, UNHCR, upp hundratals Better Shelter-byggnader i Brasilien, Colombia, Niger och Jordanien där de bland annat används som isoleringsrum för bekräftade och misstänkta fall av covid-19.

– Sedan den venezolanska krisen började 2017 har flyktingar bott i Better Shelter-hus i flyktingläger i norra Brasilien. 7000 människor bor i byggnaderna i 13 officiella läger, där de även används som klassrum och registreringscenter. Just nu sätter vi upp 250 Better Shelter-byggnader i det nya covid-19-området i Boa Vista med kapacitet för 2.200 patienter. Här kommer flyktingar och lokala invånare att vårdas och isoleras för att undvika ytterligare spridning av covid-19. Husen är ett stort stöd för de mest utsatta under svåra tider, säger Jose Egas, UNHCR:s representant i Brasilien.

I flyktingläger bor man ofta trångt och har begränsad tillgång till tvål, rent vatten och sjukvård. Internationella och nationella humanitära organisationer jobbar hårt för att begränsa spridningen i flyktingläger, där viruset kan få katastrofala följder.

– Det känns bra att kunna dra vårt strå till stacken i kampen mot coronaviruset både här hemma och internationellt. I tidsbegränsade krisinsatser räknas varje sekund. Därför passar Better Shelters byggnader bra och jag tror att de kommer att användas på många fler platser i samband med coronakrisen, säger Johan Karlsson.

För mer information, vänligen kontakta:

Märta Aretakis Terne, kommunikationschef, Better Shelter

marta.terne@bettershelter.org | 0702 99 18 80

Better Shelter RHU AB är ett humanitärt innovationsprojekt och ett socialt företag baserat i Stockholm. Vårt uppdrag är att förbättra livet för människor på flykt genom att tillhandahålla tillfälliga hem som är trygga att bo i för familjer som flytt. Projektet startade 2010 i samarbete med IKEA Foundation och FN:s Flyktingorgan, UNHCR. Sedan 2015 har Better Shelter levererat mer än 50,000 byggnader till flyktingläger i över 50 länder världen över. De modulära bostäderna levereras i platta paket och kan sättas upp på några timmar utan verktyg eller elektricitet. De har en dörr som går att låsa och en soldriven lampa. Idag används de inte bara som tillfälliga bostäder, utan även som kliniker, klassrum och annan samhällsfrämjande infrastruktur. Mer info: www.bettershelter.org