5 000 svenska nödbostäder till överlevande i Turkiet och Syrien

PRESSMEDDELANDE

Organisationen Better Shelter sänder 5 000 svenskutvecklade nödbostäder till hjälpinsatsen efter jordbävningarna i Turkiet och Syrien. IKEA Foundation bistår med 10 miljoner EUR (112 miljoner kronor) i stöd och nu uppmanas fler att ansluta sig.

  • IKEA Foundation utlovar motsvarande 112 miljoner kronor för att stödja distributionen av Better Shelters nödbostäder till hjälpinsatserna efter jordbävningarna i Turkiet och Syrien.
  • Better Shelter uppmanar nu andra företag, stiftelser och privatpersoner att matcha bidraget för att stödja livräddande insatser på plats. Better Shelter har inrättat en nödfond för att möjliggöra bidrag från den privata sektorn och filantropiska samarbetspartners.
  • En dryg vecka efter jordbävningen den 13 februari rapporteras konstaterat över 33 000 människor döda och många tusen ytterligare skadade, samtidigt som dödssiffran fortsätter att stiga. Humanitära organisationer kämpar mot klockan för att rädda och vårda överlevande.

Dagar efter den förödande jordbävningen gör oväder och minusgrader livet svårt för överlevande i Turkiet och Syrien. Behovet av skydd och husrum är enormt då hundratusentals människor i båda länderna för närvarande blivit hemlösa. Människor söker skydd i bilar, moskéer och skolor samt tält uppsatta på parkeringsplatser och i ruiner.

Det finns ett akut behov av att sätta upp nödbostäder för att rädda liv och minska lidandet. En humanitär partner kommer att börja distribuera Better Shelters nödbostäderi Hatay, Turkiet, för att erbjuda omedelbart skydd och säkerhet för familjer som för närvarande saknar ett hem.

För att underlätta för stödet har Better Shelter inrättat en nödfond för bidrag från den privata sektorn och filantropiska partners.

– Det generösa stödet från IKEA Foundation kommer att ge avgörande skydd till många tusen människor i denna svåra tid. Vi är stolta över att stödja våra humanitära partners i Syrien och Türkiye som arbetar dag och natt för att hjälpa överlevande. Vi ber nu företag att kliva fram och ansluta sig för att vi ska kunna stödja ännu fler människor som har förlorat allt, säger Johan Karlsson, vd på Better Shelter.

Better Shelter har samarbetat med FN-organ och lokala hjälporganisationer i regionen sedan 2020, och bistått med fler än 10 000 av de modulära tillfälliga hus som fungerar som tillfälliga bostäder, fältkliniker och klassrum för internflyktingar i nordvästra Syrien. Många läger fylls nu av människor som fördrivits av jordbävningen och i akut behov av skydd.

Nödbostäderna är utvecklade av Better Shelter och FN:s Flyktingorgan, UNHCR, med stöd från IKEA Foundation. Syftet är att ge människor som fördrivits av konflikter och katastrofer säkerhet och värdighet på deras väg mot ett liv i en permanent bostad. Nödbostäderna används i mer än 80 länder, inklusive Ukraina, Bangladesh och Colombia och skickas i platta paket,

kan monteras utan verktyg på timmar och skyddar mot hårt väder. Varje nödbostad har en låsbar dörr och en solcellsdriven lampa.

– Medan jordbävningens katastrofala effekter utvecklar sig blir det tydligt att det behövs gemensamma ansträngningar. Detta för att stödja de många barn och familjer som lämnas utan ett hem och tillgång till livräddande sjukvård, tak över huvudet och trygghet. Behovet av ett säkert, värdigt skydd mot kyla och minusgrader är akut och växande. IKEA Foundation stödjer Better Shelter med 10 miljoner euro och vi hoppas att de skänker lindring till dem som har förlorat så mycket. Men betydligt mer krävs, så nu uppmanar vi andra finansiärer och företag att bidra till nödfonden, säger Per Heggenes, vd för IKEA Foundation.

Presskontakt: Märta Terne, kommunikationschef, Better Shelter, marta.terne@bettershelter.org +46 702 99 18 80

Om Better Shelter

Better Shelter är en humanitär ideell organisation med säte i Sverige. Vi började utveckla tillfälliga skyddsrum för mer än tio år sedan, med ett stort uppdrag ägnat att skydda fördrivna personer med säkerhet, värdighet och hopp på deras väg mot ett mer stabilt liv i ett permanent hem. Medan vårt arbete har vuxit i omfattning, fortsätter vår lilla grupp att hjälpa våra partners och leverera skyddsrum till hela världen från våra lager i Polen, Turkiet och Panama. Sedan 2015 har vi levererat mer än 80 000 skyddsrum till nöd-, kris- och utvecklingsprogram i över 80 länder. Vi har kunnat påverka livet för hundratusentals fördrivna personer genom vårt samarbete med både lokala och internationella hjälporganisationer, FN-organ, filantropiska stiftelser, akademiska institutioner, inklusive FN:s flyktingorgan UNHCR, IKEA Foundation, samt Aga Khan Agency for Habitat.

Om IKEA Foundation

IKEA Foundation är en filantropisk stiftelse som fokuserar sina anslag på att ta itu med de två största hoten mot barns framtider: fattigdom och klimatförändringar. Den beviljar för närvarande mer än 200 miljoner euro per år för att förbättra familjers inkomster och livskvalitet samtidigt som det skyddar planeten från klimatförändringarna. Sedan 2009 har IKEA Foundation beviljat mer än 1,5 miljarder euro för att skapa en bättre framtid för barn och deras familjer. År 2021 beslutade stiftelsen att göra ytterligare 1 miljard euro tillgängligt under de kommande fem åren för att minska utsläppen av växthusgaser. Läs mer på: www.ikeafoundation.org