Inleder samarbete med H&M Foundation – ska ge husrum till jordbävningsdrabbade i Turkiet

  • Jordbävningarna som lamslog sydöstra Turkiet och nordvästra Syrien i februari 2023 krävde minst 55,000 människoliv och över 100,000 skadades. 
  • H&M Foundation inleder nu ett samarbete med den svenska organisationen Better Shelter med en donation på 100,000 dollar (ca 1,070,000 SEK) för investeringar i  tillfälliga hem.

I februari 2023 drabbades sydöstra Turkiet och nordvästra Syrien av flera kraftiga jordbävningar. Tre miljoner förlorade sina hem i Turkiet — bland dem många flyktingar från Syrien —  när över 230,000 byggnader skadades. Ett år senare pågår fortfarande återuppbyggnadsarbetet och omkring 600,000 personer som fortfarande står utan permanent bostad.

Tack vare donationen från H&M Foundation kommer Better Shelter, via FN:s migrations­organisation (IOM) och den turkiska katastrof- och beredskapsmyndigheten (AFAD), att kunna bygga 70 tillfälliga bostäder till omkring 350 personer i den värst drabbade Hatay-provinsen. Bostäderna kommer att byggas upp under sommaren 2024.

“Många drabbade familjer bor fortfarande i tillfälliga bostäder i informella läger utan pålitlig tillgång till vatten, mat och inkomst ett år senare. Omfattningen av den här katastrofen är enorm och hela städer ligger fortfarande i ruiner. Vi är därför djupt tacksamma för H&M Foundation generösa stöd som visar på deras långsiktiga engagemang för människor i katastrofer som inte längre omskrivs av medierna. Tack vare den här donationen kommer hundratals människor få en plats att kalla hem och en trygg bas, tills dess att de kan flytta in i ett permanent hem,” säger Glenn Jusnes, partnerskapschef, Better Shelter.

De modulära bostäderna är utvecklade av Better Shelter. Syftet är att ge människor som fördrivits på flykt av konflikter och katastrofer ett tryggt och drägligt boende tills dess att de kan återvända hem eller få tillgång till en permanent bostad någon annanstans. 

“Över ett år efter den förödande jordbävningen i februari 2023 är behovet av trygga bostäder för de drabbade fortfarande stort. Därför är det viktigt för oss att samarbeta med organisationer som Better Shelter, med djup kunskap och expertis inom detta område, för att ge rätt stöd till dem som behöver det mest,” säger Kristina Svartling, H&M Foundation. 

Better Shelters modulhus används idag i fler än 80 länder, inklusive Ukraina, Bangladesh och Colombia och skickas i platta paket, kan monteras utan verktyg på timmar och skyddar mot väder och vind. De har en låsbar dörr och en solcellsdriven lampa. 

Om Better Shelter och H&M Foundation

Better Shelter är en icke-vinstdrivande humanitär organisation baserad i Stockholm. För över tio år sedan började vi utveckla tillfälliga hem för att ge flyktingar ett tryggare och drägligare liv till dess att de kan återuppbygga sina liv i ett permanent hem. Sedan 2015 har vi levererat över 90 000 bostäder till 80 länder och förbättrat livet för hundratusentals människor på flykt personer genom samarbeten med humanitära icke-statliga organisationer, FN-organ, filantropiska stiftelser och akademiska institutioner, inklusive FN:s flyktingorgan, UNHCR, IKEA Foundation och Röda Korset. Under 2023 levererade vi 6,600 tillfälliga bostäder till Turkiet och Syrien, vilka har gett över 30,000 människor tak över huvudet. Mer information: bettershelter.org

H&M Foundation är en allmännyttig stiftelse som finansieras privat av familjen Stefan Persson, grundare och huvudägare i H&M Group. H&M Foundation använder filantropiska medel för att hitta, finansiera och utveckla idéer och lösningar som möjliggör en socialt inkluderande och planetpositiv textilindustri. Arbetet genomförs i samarbete med olika partners världen över och alla insikter och lösningar delas öppet med hela industrin. H&M Foundation kan också bidra med katastrofstöd. För mer information besök hmfoundation.com